Ευλογημένη πνευματική περιήγηση

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Εκλέρ με σοκολάτα γάλακτος και τζίντζερ

Συστατικά 
Για τη γέμιση
  • 500 ml γάλα, 3,5% λιπαρά
  • 1 κ.γ. βανίλια σιρόπι ή 2 βανιλίνες
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 εκ. τζίντζερ φρέσκο κομμένο σε 4-5 ροδέλες
  • 60 γρ. κορν φλάουερ
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Για τη ζύμη
  • 250 ml νερό
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 3-4 μεγάλα αυγά
  • 1 αυγό μαζί με 1 κ.σ. νερό, ελαφρώς χτυπημένο για το άλλειμα
Για την επικάλυψη
  • 180 γρ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη
  • 50 γρ. καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)


Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Μέσα στους κρόκους, ρίχνουμε το κορν φλάουερ και τη μισή ζάχαρη. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το γάλα για να δώσουμε υγρασία στο μείγμα. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Σ'ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα και το τζίντζερ μας, κομμένο σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε 1 κ.γ. βανίλια σιρόπι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις βράσει ελαφρώς, αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το τζίντζερ και όλο το γάλα το προσθέτουμε σιγά σιγα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Και πάλι, όλο το μείγμα, το τοποθετούμε πίσω στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει σφιχτό.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε με ένα κουταλάκι και αν έχει γεύση κορν φλάουερ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε λίγο ακόμα και πάνω στη φωτιά.
  • Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε. 
  • Αδειάζουμε την πατισερί μας σ'ένα ταψάκι, την απλώνουμε και με μία μεμβράνη να εφάπτεται για να μη σχηματιστεί κρούστα, φροντίζουμε να κλείσουμε το ταψί μας.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου μέχρι να κρυώσει τελείως η πατισερί.
Για τη ζύμη
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και το βάζουμε να βράσει. Όταν λιώσει το βούτυρο αφαιρούμε από τη φωτιά και με μιας προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα δυνατά μέχρι που θα έχουμε μια ωραία ζύμη. Επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, τη χαμηλώνουμε και ξεκινάμε ανακατεύοντας με την κουτάλα να κάνουμε τη ζύμη πιο σφιχτή εξατμίζοντας λίγο από το νερό της. Αυτό κρατάει γύρω στο λεπτό και είναι έτοιμη η ζύμη όταν γίνεται πια μια μπάλα…
  • Αφαιρούμε από το κατσαρολάκι και βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ όπου έχουμε τον πλακέ αναδευτήρα ή το σύρμα.
  • Ξεκινάμε και δουλεύουμε τη ζύμη λίγο μόνη της για να κρυώσει ενώ σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Ξεκινάμε και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και περιμένουμε να απορροφηθεί το κάθε ένα πριν ρίξουμε το επόμενο.. Όταν ρίξουμε και το τρίτο τότε κοιτάμε τη ζύμη να δούμε αν θέλει και το τέταρτο. Αν το χρειάζεται ή όχι έχει να κάνει με ο πόσο "στεγνή" είναι η ζύμη και το πόσο μεγάλα είναι τα αυγά. (Καλό θα είναι το τέταρτο αυγό να το ανακατέψουμε και να το χτυπήσουμε μόνο του ώστε αν χρειαστεί να μην το ρίξουμε όλο). Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και ελαστική και να τρέχει πολύ αργά και ελάχιστα όταν σηκώσουμε λίγη με ένα κουτάλι από το μπολ του μίξερ. Αν στέκεται πάνω στον αναδευτήρα πρέπει να ρίξουμε και το τέταρτο αυγό.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κορνέ και ετοιμάζουμε 1 -2 ταψάκια στρώνοντας λαδόκολλα πάνω τους.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Κάνουμε 10-12 κορδόνια ζύμης πάνω  στα ταψάκια (περίπου 8 εκ μήκος) . Με την πίσω μεριά ενός πιρουνιού κάνουμε απαλά γραμμές επάνω στα κορδόνια.
  • Αλείφουμε με το αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220, χαμηλώνουμε στους 190 και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά. Αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα αφού τον σβήσουμε για να στεγνώσουν καλύτερα και ακόμα καλύτερα θα είναι να τα γεμίσουμε την επόμενη μέρα. 
Συναρμολόγηση
  • Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και την ανακατέυουμε για να ζωντανέψει.
  • Βάζουμε όλη τη γέμιση σε ένα κορνέ και κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στο κορνέ μας.
  • Κάνουμε 2 τρύπες στην κάτω μεριά των εκλέρ και γεμίζουμε με τη γέμιση του κορνέ.
Για την επικάλυψη
  • Σπάμε σε κομμάτια τη λευκή κουβερτούρα και τη λιώνουμε στα μικροκύματα για 1 -1,5 λεπτά στα 800 watt.
  • Στη συνέχεια, την ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε πάνω στα σου- εκλέρ μαζί με το καβουρδιμένο αμύγδαλο.



                                   πηγή: akispetretzikis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου