Συστατικά
Για το παντεσπάνι
- 70 γρ. κακάο Nestle Dessert
- 250 ml βραστό νερό
- 140 γρ. βούτυρο
- 440 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι
- 1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 αυγά
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 260 ml ξινόγαλο
- 110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
- 450 γρ. ζάχαρη άχνη
- 125 γρ. κακάο
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. σιρόπι βανίλιας
- πουράκια για διακόσμηση
- 100 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert, λιωμένη
- φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Έχουμε ήδη σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Με το που αφρατέψει το μείγμα στον κάδο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. (θέλουμε να χτυπηθούν καλά η ζάχαρη με τα αυγά)
- Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε το μείγμα κακάο-νερό στον κάδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αφαιρούμε από τον κάδο και με ένα κουτάλι, παίρνουμε ότι έχει κολλήσει από το μείγμα στα τοιχώματα και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
- Σε δύο στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 22 εκ. βάζουμε μέσα 2 βουτυρωμένες λαδόκολλες σε στρογγυλό σχήμα ώστε να καλύπτουν τον πάτο.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο, για 35-40 λεπτά (σε περίπτωση που δεν έχουμε 2 φόρμες, ψήνουμε πρώτα τη μισή γέμιση και μετά την άλλη μισή) και όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και 2 κ.σ από τη συνολική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά όλη την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, δυναμώνουμε την ταχύτητα στον κάδο και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο και ανάλαφρο φρόστινγκ.
- Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολας σε 3 λωρίδες και τις τοποθετούμε σε μία τουρτιέρα σε σχήμα τριγώνου. (με αυτόν τον τρόπο κρατάμε καθαρή την τουρτιέρα μας)
- Παίρνουμε το ένα παντεσπάνι και το τοποθετούμε πάνω από τις λαδόκολλες, με την πιο ίσια και λεία επιφάνεια να κοιτάει προς τα πάνω.
- Ρίχνουμε το 1/3 από το γλάσο μας και απλώνουμε να πάει παντού.
- Από πάνω, απλώνουμε και 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη να πάει παντού.
- Προσθέτουμε από πάνω το 2ο παντεσπάνι, σκεπάζουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο, δίνοντάς της σχήμα.
- Ρίχνουμε και την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα και αφαιρούμε τις λαδόκολλες.
- Διακοσμούμε γύρω γύρω με πουράκια.
- Σερβίρουμε το κομμάτι μας με λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Tip
Τα παντεσπάνια διατηρούνται τυλιγμένα καλά με μεμβράνη εκτός ψυγείου, για 1-2 ημέρες και εντός ψυγείου για 3-4 ημέρες
πηγή: akispetretzikis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου