Ευλογημένη πνευματική περιήγηση

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Τούρτα σοκολάτας

Συστατικά 
Για το παντεσπάνι
  • 70 γρ. κακάο Nestle Dessert
  • 250 ml βραστό νερό
  • 140 γρ. βούτυρο
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 αυγά
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 260 ml ξινόγαλο
Για τη γέμιση-γλάσο
  • 110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
  • 450 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 125 γρ. κακάο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. σιρόπι βανίλιας
Για το σερβίρισμα
Αποτέλεσμα εικόνας για Τούρτα σοκολάτας πετρετζίκης


Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Έχουμε ήδη σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Με το που αφρατέψει το μείγμα στον κάδο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. (θέλουμε να χτυπηθούν καλά η ζάχαρη με τα αυγά)
  • Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε το μείγμα κακάο-νερό στον κάδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αφαιρούμε από τον κάδο και με ένα κουτάλι, παίρνουμε ότι έχει κολλήσει από το μείγμα στα τοιχώματα και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε και το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
  • Σε δύο στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 22 εκ. βάζουμε μέσα 2 βουτυρωμένες λαδόκολλες σε στρογγυλό σχήμα ώστε να καλύπτουν τον πάτο.
  • Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο, για 35-40 λεπτά (σε περίπτωση που δεν έχουμε 2 φόρμες, ψήνουμε πρώτα τη μισή γέμιση και μετά την άλλη μισή) και όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά.
Για το γλάσο
  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και 2 κ.σ από τη συνολική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά όλη την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, δυναμώνουμε την ταχύτητα στον κάδο και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο και ανάλαφρο φρόστινγκ.
Για τη συναρμολόγηση
  • Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολας σε 3 λωρίδες και τις τοποθετούμε σε μία τουρτιέρα σε σχήμα τριγώνου. (με αυτόν τον τρόπο κρατάμε καθαρή την τουρτιέρα μας)
  • Παίρνουμε το ένα παντεσπάνι και το τοποθετούμε πάνω από τις λαδόκολλες, με την πιο ίσια και λεία επιφάνεια να κοιτάει προς τα πάνω.
  • Ρίχνουμε το 1/3 από το γλάσο μας και απλώνουμε να πάει παντού.
  • Από πάνω, απλώνουμε και 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη να πάει παντού.
  • Προσθέτουμε από πάνω το 2ο παντεσπάνι, σκεπάζουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο, δίνοντάς της σχήμα.
  • Ρίχνουμε και την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα και αφαιρούμε τις λαδόκολλες.
  • Διακοσμούμε γύρω γύρω με πουράκια.
  • Σερβίρουμε το κομμάτι μας με λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου. 
Tip
Τα παντεσπάνια διατηρούνται τυλιγμένα καλά με μεμβράνη εκτός ψυγείου, για 1-2 ημέρες και εντός ψυγείου για 3-4 ημέρες




                                πηγή: akispetretzikis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου