Από όταν ολοκλήρωσα αυτή τη συνταγή έχει γίνει από τα
αγαπημένα μου γλυκά. Τρομερά υγιεινό, γευστικό, αρωματικό, με πλούσια
υφή και όμορφο καραμελέ χρώμα, καμία σχέση με του εμπορίου!
Λίγα μυστικά ακόμα
Μείνετε πιστοί στις αναλογίες! Π.χ. αν βάλετε παραπάνω μέλι θα βγει πιο σκληρός και υπερβολικά γλυκός, ενώ αν βάλετε λιγότερο μπορεί να μη πήξει. Όποιος θέλει βάζει σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο επιθυμεί, αλλά οι γεύσεις είναι τόσο πλούσιες που πιστεύω είναι περιττό.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! Όταν κάνετε το γλυκό να 'χετε παράθυρα κλειστά. Μένω Αθήνα και επειδή μύρισε όλο το σπίτι μέλι, από το πουθενά ήρθε ολόκληρο σμήνος από μέλισσες-σφήκες (δε τα ξεχωρίζω) πριν προλάβω να τελειώσω και έτρεχα! Και όλα αυτά Δεκέμβρη! Όταν τελικά τις σκότωσα, μέτρησα 26 και θα 'μπαιναν και άλλες αν δεν έκλεινα το παράθυρο.Εναλλακτικάμπορείτε να πειραματιστείτε και αντί για ταχίνι να βάλετε κάποια άλλη φυσική πάστα ξηρών καρπών, που βρίσκετε στα βιολογικά, ή φτιάχνετε εύκολα (δείτε εδώ).
Λίγα μυστικά ακόμα
Μείνετε πιστοί στις αναλογίες! Π.χ. αν βάλετε παραπάνω μέλι θα βγει πιο σκληρός και υπερβολικά γλυκός, ενώ αν βάλετε λιγότερο μπορεί να μη πήξει. Όποιος θέλει βάζει σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο επιθυμεί, αλλά οι γεύσεις είναι τόσο πλούσιες που πιστεύω είναι περιττό.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! Όταν κάνετε το γλυκό να 'χετε παράθυρα κλειστά. Μένω Αθήνα και επειδή μύρισε όλο το σπίτι μέλι, από το πουθενά ήρθε ολόκληρο σμήνος από μέλισσες-σφήκες (δε τα ξεχωρίζω) πριν προλάβω να τελειώσω και έτρεχα! Και όλα αυτά Δεκέμβρη! Όταν τελικά τις σκότωσα, μέτρησα 26 και θα 'μπαιναν και άλλες αν δεν έκλεινα το παράθυρο.Εναλλακτικάμπορείτε να πειραματιστείτε και αντί για ταχίνι να βάλετε κάποια άλλη φυσική πάστα ξηρών καρπών, που βρίσκετε στα βιολογικά, ή φτιάχνετε εύκολα (δείτε εδώ).
Υλικά
Περίπου μισό κιλό
300 γρ ταχίνι ολικής άλεσης (σε όλα τα βιολογικά και σε κάποια supermarkets, αλλιώς δοκιμάστε απλό ταχίνι, εγώ το έχω κάνει μόνο με ολικής)
210 γρ μέλι αραφινάριστο (στα βιολογικά ή να έχει θολό χρώμα και φαίνεται να πήζει)
ξύσμα 2 λεμονιών (απαραίτητο, προσφέρει ισορροπία και απογειώνει τη γεύση)
Προαιρετικάό,τι άλλο έξτρα θέλετε για γεύση
ΕργαλείαΑντικολλητικό σκεύος, λαδόκολλα, γάντια μιας χρήσης ή 2 κουτάλια
Οδηγίες
Σε ένα μπολ αδειάζω το ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι) και το αφήνω στην άκρη.
Σε ένα σκεύος αντικολλητικό ρίχνω το μέλι και το αφήνω να βράσει για περίπου 5-10 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το περισσότερο νερό και να μπορεί να πήξει.
Καταλαβαίνω πότε έβρασε αρκετά με το να ρίχνω μια σταγόνα από το μέλι που βράζει σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν η σταγόνα μείνει σφιχτή και γίνει σα μπαλίτσα, το μέλι είναι έτοιμο. Εναλλακτικά αντί για ποτήρι-νερό χρησιμοποιούμε ένα άδειο πιατάκι παγωμένο από τη κατάψυξη.
Με το που βράσει, το βγάζω 1 λεπτό στην άκρη και μετά ρίχνω μέσα το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύω.
Αδειάζω όλο το μέλι-ξύσμα στο μπολ με το ταχίνι και ανακατεύω πολύ καλά, είτε με 2 κουτάλια ή με γάντια μιας χρήσης. Αν έχω έξτρα υλικά, βάζω και αυτά.
Με το που κάνω πολύ καλό ανακάτεμα ώστε να γίνει ομοιόμορφο, αδειάζω σε λαδόκολλα, κατά προτίμηση σε κάποιο μπολάκι για να πάρει ανάλογο σχήμα και αφήνω να κρυώσει ξεσκέπαστο. Όσο κρυώνει θα σφίγγει.
Έτοιμο! Διατηρείται στο ντουλάπι.
πηγή: cookpad.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου