Συστατικά
Για τη βάση
- 600 γρ. μελομακάρονα
- 200 γρ. μπισκότο τριμμένο
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 6 κρόκους από μέτρια αυγά
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. βούτυρο παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
- 100 γρ. φιστίκι τριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα μελομακάρονα, το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25x35 εκ.
- Απλώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και το μείγμα της κατσαρόλας πολύ αργά για να μην κάψει τα αυγά.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε όλο το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί.
- Σκεπάζουμε το γλυκό με μία μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη.
- Χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα και γίνει μία σφιχτή σαντιγί.
- Με ένα πινέλο, απλώνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, στο εσωτερικό ενός κορνέ και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο εκμέκ.
- Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι.
πηγή: akispetretzikis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου