Ευλογημένη πνευματική περιήγηση

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Εκμέκ με μελομακάρονα

Συστατικά 
 
 
Για τη βάση
  • 600 γρ. μελομακάρονα
  • 200 γρ. μπισκότο τριμμένο
Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 6 κρόκους από μέτρια αυγά
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
Για τη σαντιγί
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
Για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. φιστίκι τριμμένο
Αποτέλεσμα εικόνας για Εκμέκ με μελομακάρονα πετρετζίκης


Μέθοδος Εκτέλεσης
 
 
Για τη βάση
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα μελομακάρονα, το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25x35 εκ.
  • Απλώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
Για την κρέμα
  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και το μείγμα της κατσαρόλας πολύ αργά για να μην κάψει τα αυγά.
  • Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε όλο το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί.
  • Σκεπάζουμε το γλυκό με μία μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει.
Για τη σαντιγί
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα και γίνει μία σφιχτή σαντιγί.
Για το σερβίρισμα
  • Με ένα πινέλο, απλώνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, στο εσωτερικό ενός κορνέ και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο εκμέκ.
  • Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι.



                                    πηγή: akispetretzikis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου