Εύκολη, νόστιμη συνταγή με λαχανικά γκραντιναρισμένα στο φούρνο με τυρί. Από το radicio.com.
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 2 ώρες | Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά
Συνταγή για: 6 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 321 θερμίδες | Λιπαρά: 12 γρ.
Υλικά συνταγής:
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας και λίγο επιπλέον για το ταψί
Κομμένα φέτες κρεμμύδια: 2 μεγάλα
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Νερό: 1/4 κούπας
Ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών: 1/2 κούπα
Κομμένες λεπτές φέτες ντομάτες: 600 γρ. περίπου
Κομμένες λεπτές φέτες πατάτες: 1 κιλό
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Θυμάρι: 1 κουταλιά σούπας φρέσκο ή 1 κουταλάκι ξερό
Τριμμένο ημίσκληρο τυρί: 1 κούπα
Οδηγίες:
1. Ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα βαθύ ταψάκι που να χωρά 3 λίτρα περίπου.
2. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, να κάψει και προσθέτετε τα κομμένα κρεμμύδια. Προσθέτετε 1/2 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά και να αρχίσουν να γίνονται καφέ, περίπου 15 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε ακόμη 1 λεπτό. Τέλος προσθέτετε το νερό και μαγειρεύετε λίγο ακόμη, να εξατμιστεί. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις ελιές.
3. Στο ταψί που ετοιμάσατε απλώνετε τις μισές ντομάτες, καλύπτοντας όλο τον πάτο. Από πάνω απλώνετε τις μισές πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το μισό θυμάρι. Απλώνετε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια. Από πάνω στρώνετε τις υπόλοιπες πατάτες, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι. Τέλος καλύπτετε με τις υπόλοιπες ντομάτες.
4. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζετε από το φούρνο και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Ξαναβάζετε στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει καστανό χρώμα, 25 περίπου λεπτά.
5. Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.
πηγή: radicio.com
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 2 ώρες | Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά
Συνταγή για: 6 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 321 θερμίδες | Λιπαρά: 12 γρ.
Υλικά συνταγής:
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας και λίγο επιπλέον για το ταψί
Κομμένα φέτες κρεμμύδια: 2 μεγάλα
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Νερό: 1/4 κούπας
Ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών: 1/2 κούπα
Κομμένες λεπτές φέτες ντομάτες: 600 γρ. περίπου
Κομμένες λεπτές φέτες πατάτες: 1 κιλό
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Θυμάρι: 1 κουταλιά σούπας φρέσκο ή 1 κουταλάκι ξερό
Τριμμένο ημίσκληρο τυρί: 1 κούπα
Οδηγίες:
1. Ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα βαθύ ταψάκι που να χωρά 3 λίτρα περίπου.
2. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, να κάψει και προσθέτετε τα κομμένα κρεμμύδια. Προσθέτετε 1/2 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά και να αρχίσουν να γίνονται καφέ, περίπου 15 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε ακόμη 1 λεπτό. Τέλος προσθέτετε το νερό και μαγειρεύετε λίγο ακόμη, να εξατμιστεί. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις ελιές.
3. Στο ταψί που ετοιμάσατε απλώνετε τις μισές ντομάτες, καλύπτοντας όλο τον πάτο. Από πάνω απλώνετε τις μισές πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το μισό θυμάρι. Απλώνετε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια. Από πάνω στρώνετε τις υπόλοιπες πατάτες, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι. Τέλος καλύπτετε με τις υπόλοιπες ντομάτες.
4. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζετε από το φούρνο και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Ξαναβάζετε στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει καστανό χρώμα, 25 περίπου λεπτά.
5. Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.
πηγή: radicio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου