Οι φράουλες, έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, φρέσκιες ή γλυκό του κουταλιού, αλλά και σαν λαχταριστό, κατακόκκινο σιρόπι. Όμως λόγω των φυτοφαρμάκων που έχουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή
στο πλύσιμο.

Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
πηγή: faghta-giagias.blogspot.com
Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, φρέσκιες ή γλυκό του κουταλιού, αλλά και σαν λαχταριστό, κατακόκκινο σιρόπι. Όμως λόγω των φυτοφαρμάκων που έχουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή
στο πλύσιμο.

Σιρόπι φράουλας
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο. |
|
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους. |
|
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 7' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις φράουλες να κρυώσουν και να σταθούν 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον. |
|
Έπειτα, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, (μπορούμε να τις κάνουμε μαρμελάδα), ενώ βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5'. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8' - 10' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει και να γίνει πηχτό σιρόπι. | |
Το
διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί είναι πιο
ωραίο παγωμένο), για τουλάχιστον ένα χρόνο (σιγά μην σας μείνει
τόσο!!!). -- Το σιρόπι το χρησιμοποιούμε για τα παγωτά μας, αλλά και για να ραντίζουμε παντεσπάνια, σε τούρτες κ.λ.π. -- Χρειάζεται προσοχή, γιατί φουσκώνει αρκετά στο βράσιμο |
πηγή: faghta-giagias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου